4 x R: Rust-Regelmaat-Reinheid & Ruimte in Coronatijd

 In Algemeen

4 x R in coronatijd.

rust-regelmaat-reinheid-ruimte-corona

Naar buiten, naar binnen

Deze pandemische tijd toont veel aspecten van ons samen leven. Velen onder ons balen dat ze niet meer in de afleiding kunnen bewegen; het naar buiten gericht zijn. Opeens de uitnodiging én uitdaging om ruimte aan jezelf te geven, met jezelf, in jezelf. De extraverten gaan ff ’n koffietje doen, ff samen lunchen, veel buiten en korte momenten. De introverten genieten van de ruimte in de stilte, kunnen zichzelf zijn omdat ze niet hoeven op te boksen tegen de ruis van buiten.

Ruimte binnen, buiten

De vraag is natuurlijk hoe ieder op eigen wijze goed zorg kan dragen voor de ruimte om zich heen, en in zichzelf. Dan moet ik opeens denken aan het advies van de 3 RRR’en in de kraamtijd. De pasgeborene heeft behoefte aan een cadans van rust-regelmaat, reinheid. Ik wil daar graag de 4e R aan toevoegen: Ruimte. Juist nu merken we hoeveel impact het heeft als Ruimte onevenwichtig wordt gevuld en gevoel van vrijheid ontneemt.

Ruimte en vrijheid

We staan niet altijd stil bij de wijze waarop wij ruimte binnen of buiten innemen. Ga eens na, ben jij per ongeluk de buurman die bijdraagt aan auditieve milieuvervuiling? Dagenlang buiten schuurt, net als de temperatuur lekker wordt, om je palletbankstel te maken. Of ben je degene op het trappenhuis die de gang vol zet met spullen, de roker die blowt onder het balkon van de niet-roker.

Ruimte innemen is een coachvraag

Opmerkzaam kunnen zijn op wat de invloed is van mijn handelen op mijn omgeving. Dit ook omdraaien. Bedenken wat ik wil als ík die omgeving zou zijn, zorgt voor een gezonde ruimte, een gebalanceerde ruimte, een ruimte waar eenieder zich kan ontspannen en zichzelf kan zijn. Mijn persoonlijke ruimte, de ruimte die mijn omgeving vraagt, de balans tussen mijzelf en mijn omgeving. Hoe leer ik daarmee om te gaan?

Voel je vrij, neem de ruimte en contact mij via tineke@agathon.nl

Vul in wat je zoekt en druk op enter