5 tips om je hoofd koel te houden tijdens het kerstdiner

Blog
22 dec 2022
3 min

It’s the most wonderful time of the year.. of toch niet? De langverwachte feestdagen staan om de hoek. De diners, familiebijeenkomsten en andere gezelligheid gaan weer bijna in alle hevigheid losbarsten. Naast een hele hoop gezelligheid kunnen de feestdagen ook voor veel drukte en stress zorgen. Speciaal hiervoor hebben wij 5 tips voor jullie om je hoofd koel te houden tijdens alle festiviteiten.

Tip 1: omgaan met een ongelukkige tafelindeling

De eerste tip is misschien wel een van de belangrijkste: hoe ga je namelijk om met jouw minder leuke familieleden? Iedereen herkent het wel, tijdens het kerstdiner moet je naast die ene oom of tante zitten, waar het niet zo lekker mee klikt. De lompe opmerkingen vliegen je om de oren en de minuten lijken uren te duren. Uit onderzoek van de University of New York (2013) blijkt dat aandacht besteden aan vervelende mensen enorm veel energie kost. Daarentegen kan aandacht besteden aan leuke mensen juist energie opleveren. Onze eerst tip is natuurlijk om te proberen te voorkomen dat je naast deze tafelpartner komt te zitten. Lukt dit toch niet? Richt dan je aandacht op een andere buurman- of buurvrouw. Gaat jouw minst favoriete familielid toch over de grens? Geef dit dan op een rustige en duidelijke manier aan.

Tip 2: leg jezelf niet teveel druk op

De feestdagen kunnen een hoop stress met zich meebrengen. Vooral vrouwen moeten hier extra geducht op zijn. Uit onderzoek van de American Psychological Association (2006) blijkt namelijk dat 44% van de vrouwen gestrester zijn tijdens de feestdagen. Dit staat tegenover 31% van de mannen die zich gestrester voelt tijdens de feestdagen dan normaal. Een mogelijke reden dat vrouwen zich vaker gestrest voelen dan mannen tijdens de feestdagen is dat zij meer druk ervaren om van kerst een speciale tijd te maken. Probeer dus vooral tijdens deze feestdagen ook je rust momenten te pakken, en stil te staan bij de mooie momenten. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Onze tip: plan tijd in je schema om tot rust te komen en delegeer af en toe een taak.

Tip 3: wandel

Ook al zit je het hele kerstdiner naast je lievelingsneef of lievelingsnicht: urenlang op elkaars lip aan een drukke tafel kan soms best overweldigend zijn.  Mocht het je even te veel worden, dan kan een korte wandeling tijdens het kerstdiner een goede uitkomst bieden. Onderzoek van de Kyoto University (2016) toont aan dat een korte wandeling een positief effect heeft op de algemene gemoedstoestand en stress verlagend werkt. Kun je niet zomaar alleen van tafel opstaan? Maak er dan een gezellige familiewandeling van.

Tip 4: wees creatief

Iedereen weet dat kerst een speciale tijd is, maar het is ook een erg dure tijd. Vooral in het huidige economische klimaat is het niet voor iedereen mogelijk om groot uit te pakken met dure cadeaus. Gelukkig gaat het bij cadeaus meer om de moeite en de gedachte erachter die blijft hangen bij de ontvanger, en niet zozeer het prijskaartje van het cadeau. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Chicago (2018). Als je dus gaat shoppen voor je familieleden besteed dan vooral aandacht aan een origineel cadeau. Een creatief cadeau met een mooie achterliggende gedachte zal het langst blijven hangen bij jouw geliefden.

Tip 5: geniet ervan

Om af te sluiten wil de kerstcoach jullie nog een ding op het hart drukken: geniet van deze bijzondere tijd met je geliefden. Ook al kan familie soms erg vermoeiend zijn en zit je liever niet naast die ene oom of tante, kerst wil je ook niet alleen vieren. Zet je beste beentje voor en probeer zoveel mogelijk te genieten. Wij weten zeker dat als je onze tips opvolgt, je met een gerust hart kan plaatsnemen aan het kerstdiner.