Na het eindexamen. Studeren? Tussenjaar? Studie en beroepskeuze?
Een eindexamenjaar is druk. En voor velen spannend. Een knoop doorhakken over een opleiding? Niet hakken! Kies verstandig. Jezelf vergissen is duur en frustrerend…. Studenten -en ook studieswitchers- moeten zich voor 1 mei aanmelden voor een opleiding bij een hogeschool of universiteit. Ben je op tijd, dan heb je recht op een studiekeuzecheck. Deze check heeft als doel te kijken of jij een juiste en passende keuze hebt gemaakt. Je mag vervolgens tot 1 september van het eerstkomend studiejaar de deze studiekeuze wijzigen.
Vóór 1 mei. Stel jouw keuzemoment uit. Handel strategisch!
Je wilt goed kiezen en je twijfelt misschien. Of je weet nog niet aan welke mbo, (hoge)school of universiteit je zou willen studeren. Wie weet heb je wél 3 of 4 studies op het oog. Wat te doen? Let op! Wanneer je je vóór 1 mei voor al die studies inschrijft, ben je in hoe-dan-ook op tijd. (Wel even opletten… Van deze studies mag je je maximaal voor één lotingstudie inschrijven).
Ná 1 mei. Bepaal jouw studiekeuze, eventueel zelfs na jouw eindexamen.
Sta met ons stil bij de studie die jou past. Bij jouw interesses, jouw capaciteiten, jouw persoonlijkheid. Welke opleidingen staan goed aangeschreven én passen jou? Is een tussenjaar zinvol? Wat ga je daarin doen?
Kies goed: een verkeerde studiekeuze maken is duur en frustrerend
Bijna een derde van de studenten op hogescholen en universiteiten valt uit of wisselt van studie na zijn eerste jaar. Daarom moet de aansluiting tussen het voortgezet en hoger onderwijs beter. Studenten moeten een realistisch beeld krijgen van de studie die ze gaan volgen.
De druk om goed te kiezen is opgevoerd. Tot veertig procent van de studenten valt uit door een verkeerde studiekeuze. Dat kost al snel een paar maanden studie plus het betaalde collegegeld. Als je binnen één à twee maanden ontdekt dat de gemaakte keuze niet bij je past, is de schade vaak nog beperkt (ca. 1.500 euro), maar na een jaar studeren ben je al snel 12.000 euro verder.
Goed kiezen is duur