linked-in-foto-isa

Lees het interview met loopbaancoach Isa van den Berg

1. Waarom ben je loopbaancoach geworden?

Van kleins af aan heb ik een natuurlijke nieuwsgierigheid in mensen en wil ik graag weten wat ze beweegt. Waarom doen ze wat ze doen? Het in contact zijn met mensen geeft mij energie en ik ben graag van waarde voor een ander.
Toen ik als tiener mijn eerste vakantiebaan van een intercedente van het uitzendbureau kreeg dacht ik: het werk dat jij doet dat wil ik ook graag doen! Het lijkt mij fijn om mensen aan werk te kunnen helpen omdat het hebben van werk bijdraagt aan een plezierig en zinvol leven.
Dus dit ben ik gaan doen en inmiddels doe ik dit al vele jaren.
Op een gegeven moment merkte dat ik steeds meer mensen sprak die zoekende waren naar wat de volgende stap in hun loopbaan kon zijn en dat er in mijn functie geen tijd was om samen te gaan onderzoeken wat die volgende stap dan kon zijn.
Dit vond ik jammer omdat ik ze graag verder wilde helpen.
Daar kwam bij dat ik zelf ook ervaring had met het maken van minder gelukkige keuzes in mijn werk en daar veel van had geleerd.
Ik besefte dat ik mijn werk- en levenservaring graag wilde inzetten om mensen te helpen met hun volgende stap. Ik ben verschillende vakgerichte opleidingen gaan volgen waaronder een geaccrediteerde opleiding tot loopbaan- en levenscoach.
Inmiddels ben ik 3 jaar werkzaam als loopbaancoach en hier heb ik geen spijt van:
Elke dag dat ik mensen kan helpen met het maken van hun volgende stap geeft mij veel plezier!

2. Wat motiveert jou in het begeleiden van mensen?

Dat mensen alles uit het leven kunnen halen wat er voor hen in zit, dat is wat ik iedereen gun. Werk neemt daarbij vaak een belangrijke plaats in iemands leven in. Daarom help ik mensen graag met het vinden van een fijne baan die bij ze past. Dit maakt hen blij en dit maakt mij weer blij. Daarbij geloof ik dat hoe meer mensen hun potentieel benutten en een tevreden, gelukkig en zinvol leven leiden dit goed is voor onze maatschappij en al het leven op aarde.

3. Wat probeer je de mensen mee te geven?

Dat ieder mens mooi is in zijn/haar eigenheid en dat ieder mens kwaliteiten en talenten heeft. Zoals al gezegd geloof ik dat ieder mens zijn/haar potentieel kan benutten en daarmee een zinvolle bijdrage kan leveren aan wat hij/zij belangrijk vindt. Dit zal veel plezier en voldoening geven. Daarbij denk ik dat iedereen in staat moet zijn om een fijne invulling te geven aan werk en leven. Mensen die dit geloof (nog) niet hebben of zijn kwijtgeraakt help ik graag om dit te laten zien en dit te gaan doen.

4. Wat is jouw visie op persoonlijk ondernemerschap?

PL houdt voor mij in dat, ook al is het leven niet volledig maakbaar, we er wel iets moois van kunnen maken als we de regie over ons leven in eigen hand nemen. In de praktijk betekent dit dat je goed weet wie je bent. Je weet wat je kwaliteiten en mogelijkheden zijn maar ook wat je valkuilen en uitdagingen zijn zodat je persoonlijke doelen stelt die bij je passen en dat je deze ook kunt bereiken.
Daarvoor ben je actief, vergaar je kennis over jezelf en anderen, leer je over wat je anders kunt doen en hoe je kunt bijsturen als dit nodig is, maar sta je ook stil bij wat goed gaat in je leven, waar je dankbaar voor bent en hoe je nog meer kunt betekenen voor anderen. Ook al is het niet altijd makkelijk, door het nemen van de regie over ons eigen leven ervaren we persoonlijke keuzevrijheid. Hierdoor worden we een gelukkiger mens en hierdoor beleeft onze omgeving ook meer plezier aan ons.

5. Welk boek inspireert je als loopbaanbegeleider?

Er zijn er vele. Een inspirerend en prettig leesbaar boek dat ik mijn klanten vaak aanraad is “ik en mijn ikken” van Karin Brugman. Het boek stelt dat de menselijke persoonlijkheid uit meerdere ikken bestaat. Het nodigt de lezer uit om eens als buitenstaander een kijkje te nemen in zijn/haar binnenwereld en te zien hoe daar de meerdere “ikken” actief zijn. De ikken zijn de stemmen in je hoofd. Ze hebben allemaal het beste met je voor. Ze willen jou overtuigen van wat zij denken dat goed voor je is. Sommigen zijn vaak aan het woord en anderen minder. Je leert hierdoor snappen waarom je als mens soms het ene denkt en het andere doet.
Door het lezen van het boek leer je je als mens beter kennen en je leert om beter in gesprek te gaan met jezelf. Wat ik van mijn klanten vaak terug hoor na het lezen ervan is dat zij er veel van zichzelf uit herkennen en dat zij hierdoor beseffen dat ze niet “raar” zijn maar dat het ok is zoals ze zijn. Dit geeft ze rust en een beter gevoel over zichzelf. Een echte aanrader dus!

Aanmelden bij Agathon
Contact opnemen met Agathon
Diensten van Agathon
Coaches van Agathon
webadres-agathon

Vul in wat je zoekt en druk op enter