Loopbaancoach Marieke Vreugdenhil

Vijf vragen aan Marieke Vreugdenhil

1. Waarom ben je (executive) coach geworden?

Een jaar of veertien geleden ontstond de behoefte om meer invulling te geven aan een aantal thema’s in mijn leven: balans tussen werk en privé, is de baan waarin ik zit nog wel mijn baan?, Balans in ‘verleden-heden-toekomst’, hoe om te gaan met de ervaringen die mijn leven gevormd hebben en die mij soms nog zo dwars kunnen zitten. Èn ook de vraag: wat wil ik nu echt met mijn leven doen?! Waar verbind ik mij ten diepste mee? Met al deze vragen ben ik op verschillende manieren bezig geweest. En ik ontdekte en leerde veel. Zoals de ontdekking waar mijn grenzen liggen, zodat ik invulling kan geven aan de ‘balansvragen’ in mijn leven. De ontdekking hoe om te gaan met de dingen in mijn leven die zoveel impact hebben. Zicht krijgen op hoe de ‘echo van mijn geschiedenis’ invloed had op mijn gedachten en dus ook op mijn gedrag. Ik leerde … zoveel … En wat ik vooral leerde was om mijn hart te volgen. De enige reis die ik nodig had, was de reis naar de oorspronkelijke stem van mijn hart. Een reis die niet altijd makkelijk is; en ook een reis die ik nog elke dag maak! En steeds weer die vraag: waar verbind ik mij ten diepste mee?Er ontstond een innerlijke drive … een missie. Heel hoogdravend zou ik kunnen zeggen: to make this world a better place … En eigenlijk begint dat gewoon in het klein: bij jou en bij mij.

2. Wat motiveert jou in het begeleiden van mensen?

Een stukje mee mogen reizen en faciliteren in het proces van die ander. Ik faciliteer dat proces door inzicht te en bewustwording te creëren vanuit de visie en de overtuiging dat die ander alle potentie in zich heeft om te veranderen. En soms is het nodig dat iemand een stukje met je meeloopt om daar weer zicht op te krijgen!

3. Wat probeer je de cliënten mee te geven?

Als coach werk ik vanuit de integratie van wat ik geleerd heb en mijn eigen levenservaring; daarmee kan ik mijzelf inzetten als instrument om te faciliteren in het proces. Ik doe dit vanuit de overtuiging dat alle kracht die ze nodig hebben om te leven zoals ze dat beogen, in ieder mens aanwezig is: en dus ook in jou! Authenticiteit en autonomie zijn de elementen die nodig zijn om verantwoordelijkheid te (kunnen) nemen voor eigen geluk en gezondheid. Ik begeleid graag in dat proces. Een proces om vanuit het bewuste en het onbewuste veranderingen in gang te zetten.

4. Wat is jouw visie op persoonlijk ondernemerschap?

Voor mij gaat dat over leiderschap en eigenaarschap. Leiderschap begint met lidmaatschap. Lidmaatschap is kunnen terugkeren naar huis (systeem van herkomst) en leren omgaan met de magische beweging die daar is ontstaan; thuisbrengen wat daar hoort en daardoor vanuit het hier en nu kunnen acteren. Pas als we werkelijk de weg naar binnen kunnen en durven gaan en thuisbrengen wat daar hoort (= lidmaatschap nemen) kunnen we werkelijk de beweging de wereld in maken en van betekenis zijn (= leiderschap nemen).

Eigenaarschap hoort daar voor mij bij. Eigenaarschap gaat over verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen leven, voor jouw eigen geluk.

5. Welk boek inspireert je als coach?

De boeken van Brené Brown inspireren mij enorm. Zoals ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’. Zo belangrijk om kwetsbaar te durven zijn en fouten te mogen maken. Ook haar boek ‘Durf te leiden’ over de kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders lees ik graag. “Je kunt niet moedig zijn zonder te sparren met kwetsbaarheid.”

Aanmelden bij Agathon
Contact opnemen met Agathon
Diensten van Agathon
Coaches van Agathon
webadres-agathon

Vul in wat je zoekt en druk op enter