Blog Studie & Werk

Blog
25 okt 2022
3 min
Agathon Loopbaanbegeleiding

In de startblokken, maar geen werk!

Marcella Rutte is een jaar geleden afgestudeerd. “Ik had mijn masterdiploma binnen, had prima cijfers gehaald, heb een positieve instelling en ben enorm ambitieus. Natuurlijk had ik verhalen gehoord dat de banen niet meer helemaal voor het oprapen lagen, maar dat dit ook voor mij zou gelden.. Dat was toch wel even een flinke domper!” Marcella was een van de vele starters, die wel de kennis en wil heeft om te werken, maar die door het gebrek aan vacatures geen (passende) baan kon vinden.

Generatie Y: wie zijn wij?

Marcella hoort, net als jij waarschijnlijk, tot generatie Y; de Googlegeneratie die is geboren na 1980. Voor ons is het volkomen vanzelfsprekend dat technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Omgaan met veranderingen, multitasking, een flexibele houding en het gebruik van social media zijn daarom de normaalste zaak van de wereld. Veel van ons hebben het geluk gehad ons hele leven alle financiële middelen ter beschikking te hebben gehad en kregen thuis, bij de sportvereniging en op school alle vrijheid en ruimte om onszelf te ontwikkelen tot een optimistische, vaak goed opgeleide en zelfverzekerde persoonlijkheid. Ook zijn wij initiatiefrijk, doel- en prestatiegericht en bovendien een ster in personal branding. De droom van iedere werkgever zou je zeggen!

Perspectief op de arbeidsmarkt

Helaas leert de praktijk dat werkgevers niet langer op ons staan te wachten. Zij kiezen liever voor ervaren werknemers, die in deze tijd ook vaak bereid zijn om onder hun niveau te werken. Ouderen werken langer door en overal worden vacaturestops ingevoerd. Je mag al blij zijn als je je studentenbaantje als kassamedewerker kunt behouden! Of je kunt wel aan de slag, maar dan tegen een stagevergoeding.

Zelfstandig of in loondienst?

Marcella heeft het heft in eigen hand genomen. Net als steeds meer starters is zij een half jaar geleden voor zichzelf begonnen. ‘De start was niet eenvoudig, maar ik krijg er een enorme kick van om precies datgene te kunnen doen waar mijn hart ligt!’ Voor jezelf beginnen is niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Ook Marcella had in eerste instanties haar twijfels, want zou het ondernemen wel bij je passen? En zo ja, durf je die stap te nemen?

De juiste studiekeuze?

Misschien ben jij nog niet zo ver. Misschien moet je nu juist een vervolgstudie kiezen. Misschien twijfel je aan de keuze die je hebt gemaakt en wil je aan een nieuwe studie starten. Alsof deze keuzes op zich al niet lastig genoeg zijn, is de druk om een juiste en passende keuze te maken nu nog hoger! De inschrijftermijn voor studies is verkort, waardoor je sneller moet kiezen. En als je dan een keuze hebt gemaakt, is het door alle nieuwe regels nog eens extra van belang om binnen de tijd af te studeren, alle vakken te halen en vooral niet te switchen van studie. Lukt dat niet, dan wordt studeren bijna onbetaalbaar!

Loopbaanbegeleiding noodzakelijk

Als één ding duidelijk is geworden, is het wel het belang om te zorgen dat je de juiste studie, master of startersfunctie kiest. Eén die echt bij jou past. Op het moment dat je jezelf kent, weet je ook wat je een toekomstige werkgever te bieden hebt en waar jij in uit kunt blinken. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want weet jij exact wat je talenten zijn? Waar jouw ambities liggen en waar jij gelukkig van wordt?
Loopbaanbegeleiding biedt jou inzicht in wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt. Coaches met verschillende specialismen, kunnen door middel van de WorkLifeScan© tips en adviezen geven speciaal gericht op het oplossen van jouw probleem. De trajecten zijn snel en efficiënt en zijn zonder twijfel goedkoper dan het maken van een verkeerde keuze.
Dus generatie Y, sta jij op het punt een belangrijke keuze te maken op het gebied van studie of werk en heb je nog twijfels welke keuze het best bij jou past, kom dan gerust eens langs voor een gratis oriënterend gesprek!