Hoe voorkom je een burn-out? 7 tips voor het nieuwe jaar

Blog
16 dec 2022
3 min

Voel je je de laatste tijd minder goed op je werk? Voel je je niet gefocust, niet betrokken bij de organisatie en voortdurend moe? Dan heb je misschien een burn-out of last van burn-out symptomen. Dit klinkt misschien heftig maar in 2022 hadden 1,3 miljoen werkende Nederlanders last van burn-out symptomen. Enkele symptomen van burn-out zijn constante fysieke en emotionele vermoeidheid, desinteresse in je werk, slapeloosheid en gevoelens van stress of somberheid. Ook al ben je iemand die ongelofelijk veel van zijn werk houdt, het is niet gek om van tijd tot tijd te maken krijgt met burn-out symptomen. In dit blog geven we je 7 tips die je in het nieuwe jaar kan proberen om een burn-out te voorkomen of te bestrijden.

  1. Maak tijd vrij voor jezelf

Werknemers krijgen niet voor niets verlof en vrije tijd. Het nemen van vakanties voor jezelf of met geliefden kan goed helpen om jezelf weer even helemaal te resetten. Het is tijdens een vakantie wel belangrijk dat je je ook echt volledig loskoppelt van je werk; dit betekent dat je niet reageert op e-mails en werkberichten, een out-of-office bericht instelt en niet stiekem werkt aan werk gerelateerde opdrachten. Koppel je jezelf niet volledig los van je werk tijdens vakantie, dan is de kans dat de vakantie herstellend werkt ook een stuk kleiner.

  1. Wees je bewust van je eigen grenzen

Neem de tijd om na te denken over momenten waarop je burn-out symptomen hebt ervaren. Wat waren de triggers waardoor je je zo voelde? Het is belangrijk dat je je bewust bent van je grenzen als het om werk gaat en dat je het herkent als je de volgende keer te maken krijgt met dezelfde gevoelens. Wanneer je merkt dat je in oude patronen vervalt is het verstandig om tijdig aan de bel te trekken. Als je snel actie onderneemt is de kans op het voorkomen van een burn-out veel groter. Probeer is een pauze te nemen van je werk en je te focussen op een activiteit waar je energie van krijgt.

  1. Geef aandacht aan de dingen die je gelukkig maken

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de grote en stressvolle opdrachten op je werk. Vaak ben je op een dag zo bezig met het afkrijgen van opdrachten, dat je vergeet te genieten van alle mooie dingen om je heen. Je blijft dan ook tijdens de leuke momenten op een dag denken alleen maar denken aan je openstaande deadlines. Dit kan voor erg veel extra stress zorgen. Geef eens aandacht aan de kleine dingen die je humeur opkrikken. Dit kan een praatje zijn met een leuke collega, het mooie weer of een leuke activiteit buiten het werk om.

  1. Wissel vaker je omgeving af

Dag in dag uit in dezelfde omgeving werken is voor velen niet erg inspirerend. Als het mogelijk is, wissel dan je werkplaats af. Probeer is op een andere plek in je kantoor te gaan werken of werk een deel van de week vanuit huis. Het is bewezen dat het afwisselen van je werkplek zorgt voor meer creativiteit en energie.

  1. Leer nee te zeggen

Je bent misschien geneigd om overal ja op te zeggen als het om werk gaat. Je wilt laten zien dat je capabel genoeg bent en dat je de hoge werkdruk aankunt. Als je echter te vaak ja zegt tegen leidinggevenden en collega’s kan je onrealistische verwachtingen neerzetten voor jezelf. Dit levert stress op en zorgt ervoor dat je minder tijd hebt voor je eigen prioriteiten. Probeer af en toe nee te zeggen, zodat er genoeg enthousiasme en energie over blijft voor je eigen werk.

  1. Zweet het uit

Een van de beste manieren om jezelf weer op te laden is door te sporten. Regelmatige fysieke activiteit helpt het stressniveau te verlagen, je productiviteit te verhogen en je humeur een boost te geven. Dus zorg voor jezelf, verbeter je energieniveau en profiteer van al die gratis endorfine!

Een burn-out kan veel impact hebben op je werk- en privéleven. Het is daarom erg belangrijk dat je genoeg aandacht besteed aan je fysieke en mentale toestand. Door je bewust te zijn van je mentale en fysieke toestand, en door regelmatig bij jezelf na te gaan hoe je je voelt, kun je voorkomen dat je een last krijgt van burn-out symptomen. Mocht je het gevoel hebben dat je momenteel in een burn-out zit, aarzel dan niet om contact te zoeken met een professional.

Esther de Jong

Adviseur/ coach

Over de Schrijver