Je passie vinden

Blog
21 okt 2022
4 min

Het probleem van “je passie vinden”

Je hebt een baan bij een leuk bedrijf en je verdient ook nog eens een goed salaris. Hierdoor heb je een leuk huis, een mooie auto voor de deur en kan je je gelukkige gezin onderhouden. Kortom, er valt dus niets te klagen. Maar toch mist er iets. Je doet dit werk al vrij lang en je kan het niet helpen maar je vraagt je toch soms af of er niet meer is in dit leven? Wanneer je deze zorgen deelt met je vriendinnen krijg je steeds dezelfde reactie: Je moet je hart volgen, ga je dromen achterna, laat je leiden door je passie of Ga op zoek naar het doel in je leven. Passie, doel, verlangens. Wat betekenen deze woorden eigenlijk?

Ik heb zelf nogal moeite met het concept dat wij moeten uitvinden wat dat ‘ene doel’ in ons leven is, willen wij gelukkig kunnen zijn. Dat hele ‘vinden-waarom-je-hier-op-aarde-bent-gedoe’. Je kunt je zelfs afvragen of er zo iets is als een reden voor ons bestaan. Hebben wij een groter doel in het leven? En als dit het geval is, benutten wij ons leven dan niet volledig als wij simpelweg gewoon werken, ons huishouden runnen en een gelukkig gezinsleven hebben? Als ons leven daaruit bestaat, kan dat dan ook voldoende zijn? Of is ons leven alleen geslaagd als wij onze passie, onze droom of ons doel in het leven hebben gevonden en deze ook najagen?

De zoektocht naar je passie

Ook ik heb gezocht naar mijn passie in het leven en dacht deze te vinden in het spel bridge. Ik zou moest en zou gaan bridgen. Ik was vastbesloten en heb mij opgegeven bij de lokale  bridgeclub. Vervolgens ben ik trouw twaalf weken naar de cursus toegegaan. En ik kan je vertellen dat het begin niet makkelijk was maar ik dacht elk begin is moeilijk. Maar toen begon het bijna een wiskundige aangelegenheid te worden. Ik wilde bijna mijn rekenmachine erbij pakken. Toen ik de cursus eindelijk had afgerond, besefte ik dat mijn passie in het leven zeker niet bridgen was. Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het geprobeerd. Yoga, ouderen helpen, fotografie, Spaans leren. Alles om mijn passie in het leven te vinden. Ze waren allemaal zeer interessant en ik beleefde er oprecht plezier aan, maar geen van allen waren nou echt een ‘passie’ van mij. Ik begon me af te vragen wat mensen nou bedoelen met ‘volg je passie’ want ik begon te twijfelen of ik überhaupt wel een passie in het leven had en of ik deze ooit ging vinden. Ik heb 8 jaar geloofd dat ik gepassioneerd was over tuinieren. Omdat het mij zo veel rust gaf. Totdat ik me realiseerde dat ik het idee van een mooie tuin hebben om in te zitten mij enorm veel rust gaf maar de weg daar naartoe mij eigenlijk alleen maar ergernis en frustratie opleverde. Ik ben gestopt met mezelf te frustreren over al dat onkruid. Mijn schoonvader kan dat veel beter.

Wat betekent passie voor mij?

Ik geloof niet meer in passie. Ik gebruik zelfs het woord passie liever niet meer. Ik wil voelen wat belangrijk is. Dit is de sleutel voor een leven vol voldoening. En voor mij betekent dat altijd blijven leren en groeien, mensen om me heen helpen, verbinding maken en in het nu leven. Dit is een veel betere besteding van mijn tijd en energie. Ik ga niet meer uitzoeken wat mijn ‘passie’ of ‘doel’ in het leven is.

Ik wil niet zeggen dat je niet meer iets nieuws moet aanpakken. Zeker niet. Ik heb zoveel cliënten die niet tevreden zijn met hun baan of halverwege de veertig zijn en wensen dat zij andere keuzes hadden gemaakt in het leven en denken dat het te laat is om hun leven anders in te vullen. En tegen hun zeg ik juist: “Doe wat je leuk vindt want aan het einde maakt geld, een baan en de beste arbeidsvoorwaarden niets meer uit.”

Ik zeg ook niet dat het niet enorm spannend is om iets anders te gaan doen. Maar mijn klanten komen binnen met zoveel talent en kwaliteiten waar ze niets mee doen. Alle beren op de weg en angsten komen dan aan de oppervlakte. Zij zijn alleen maar gefocust op dat wat fout kan gaan maar wat als alles goed gaat? Wat als je het leven kan leiden dat je altijd wilde leiden?

Een passie is een verrijking van je leven maar het hoeft niet je hele leven over te laten nemen. Als je gek bent van koken, betekent dit niet dat je meteen een restaurant hoeft te openen. Je kan deze passie inzetten naast je professionele leven om je sociale leven te verrijken. Het geeft je namelijk een reden om nog vaker met vrienden af te spreken en deze een heerlijk diner voor te schotelen. Hierdoor vergeet je even de stress van je baan en geniet je van het gezelschap en de heerlijke verhalen van je vrienden. Daarnaast geeft het ook nog enorm veel voldoening als jouw gerechten enorm in de smaak vallen bij iedereen.

Zoek iets wat bij jou past. Probeer dingen. Ga ontdekken. Het zou zo maar kunnen zijn dat je tegen iets aanloopt dat je nooit had verwacht. En zo gaat het met je werk ook. Werken moeten wij allemaal. En misschien vind je nooit je droombaan. Maar blijf toch altijd zoeken naar dat gevoel dat wat jij doet belangrijk is. Een soort innerlijk tevreden gevoel. Heb jij dat gevoel niet in je huidige baan? Dan ga ik,  als jouw persoonlijke loopbaancoach, graag samen met jou op zoek naar jouw “passie” binnen jouw huidige baan of een nieuwe baan.

Kiki Kemp

Over de Schrijver

Door het perspectief van de kandidaten te verruimen en al het aanwezige potentieel aan te boren, kan elk vraagstuk of belemmering in het leven aangepakt en opgelost worden. Zij helpt graag en werkt praktisch en doortastend. Een gedreven adviseur die kandidaten helpt te veranderen, door haar diverse opleidingen te koppelen aan haar jarenlange ervaring als levensgenieter. Veel plezier haalt zij uit het coachen van volwassenen (o.a. leerkrachten) bij het herkennen en benutten van hun eigen talenten en ambities. Ook na verlies van gezondheid en het opnieuw uitvinden van jezelf. Haar aanpak is altijd creatief, liefdevol en inspirerend. Sinds 2013 is Kiki de eigenaar van haar eigen bedrijf, dat is uitgegroeid naar een brede praktijk voor o.a. life- en loopbaancoaching.