Perfectionisme hoogopgeleide vrouwen

Blog
19 sep 2022
4 min

Perfectionistische trekjes? Nee hoor, ik niet!

Moet jij ontzettend veel van jezelf? En moet wat je doet ook nog eens perfect gedaan worden?

Helaas zijn zowel perfectionisme als ‘het eeuwige moeten’ een bodemloze put. Het stopt niet, want daarna is er weer een volgende klus die moet en ook weer meer dan goed moet zijn.  Daarnaast sta je als ambitieuze hoogopgeleide vandaag de dag altijd in de ‘aan-stand’. Hard werken en overwerken heeft (helaas) een bepaalde status gekregen in onze maatschappij. Ergens heb je jezelf ervan overtuigd dat je als goeie werknemer of ZZP-er altijd beschikbaar moet zijn.

We hebben massaal het druk zijn omarmd. Dat geeft een bepaald aanzien, status, opscheppen over hoe vol je agenda is. Je hoort er tegenwoordig ook al niet meer bij als je geen burnout hebt gehad ;-). Het even rustig aan doen, ontspannen en een goede nacht draaien is bijna een zwaktebod geworden.

Al met al behoorlijk vermoeiend dus! Het kan leiden tot ernstige stressklachten en het is een belangrijke oorzaak van burnout.

Hoe sta jij ervoor? Hoe weet je nu of je een perfectionist bent? Wat kenmerkt eigenlijk een perfectionist? Tijd voor een testje!

Test je perfectionisme

Ik ga hieronder 16 stellingen aan je voorleggen. Zet er een vinkje voor als de stelling méér waar is dan niet waar:

Dus print deze pagina uit en pak er een pen bij. En wees naar jezelf zo eerlijk mogelijk.

  • Je MOET ontzettend veel van jezelf en gunt jezelf weinig rust
  • Je verlangt van jezelf dat je alles perfect doet, ook al is het iets onbelangrijks
  • Je bent je enorm bewust van je eigen én andermans fouten, en bent daar dan ook heel kritisch op.
  • Je ziet constant iets dat beter kan, terwijl anderen het niet eens opmerken
  • Je doet dingen graag op je eigen manier en een andere manier vind je niet acceptabel of in ieder geval erg lastig.
  • Je spendeert veel van je tijd aan het perfectioneren van zaken, en dat kost je heel veel tijd en energie
  • Je stelt absolute doelen en idealen voor jezelf. En je doet het heel goed of je doet het niet, er is alleen zwart en wit.
  • Je wordt kwaad op jezelf als ook maar het kleinste dingetje fout gaat
  • Je bent erg bang om het niet goed te doen en te falen
  • Je blijft obsessief piekeren over resultaten die niet zo goed zijn als je had gewild, en hoe je het anders had moeten doen
  • Je kan dagen of zelfs weken balen en malen als je een voorgenomen doel niet hebt bereikt
  • Je bent übersensitief voor kritiek en schiet meteen in de verdediging
  • Je bent zo bezig met het bereiken van je doel dat je niet kan genieten van de reis. Je wilt alsmaar DAAR zijn.
  • Je successen zijn nooit genoeg. Wat je ook bereikt, tevreden ben je eigenlijk nooit
  • Je bent expert in uitstellen. Je wacht steeds tot je voldoende kennis hebt, ervaring, of tijd, en komt pas in actie komt als je zeker weet dat je heel goed werk af kunt leveren.
  • In het middelpunt van de belangstelling staan, met alle ogen op je gericht, is niet jouw ding.

Hoeveel van deze stellingen heb je aangevinkt?

Het goeie nieuws

Hoeveel stellingen voor jou ook herkenbaar zijn, weet dat perfectionisme je gelukkig ook veel heeft gebracht. Je bent waarschijnlijk iemand die zichzelf doelen stelt en daar voor gaat. Het heeft je vast geholpen om je studie goed te doorlopen. Je werkgever wilde je graag in dienst hebben of je hebt je eigen onderneming opgezet. En je levert altijd kwalitatief goed werk af. Het is een van de redenen waarom je jezelf regelmatig overstijgt als het gaat om persoonlijke en professionele doelen.

Perfectionisme is dan ook een van de redenen waarom je jezelf regelmatig overstijgt als het gaat om persoonlijke en professionele doelen. Sta dus ook dagelijks even stil bij je grote en kleine successen!

Het minder goeie nieuws

Maar er is helaas ook een keerzijde aan perfectionisme.

Veel hoger opgeleiden kennen dit maar al te goed, en vooral vrouwen hebben er last van.  Ook ik ken het maar al te goed ;-).

Je moet alles goed doen van jezelf, hebt de lat hoog gelegd, maakt eindeloze to-do-lijstjes die nooit af zijn en je weet precies wat er nodig is om van iets goeds iets perfects te maken. Geen wonder dat je je werk mee naar huis neemt (letterlijk en figuurlijk) en niet meer kunt ontspannen. Waardoor je slecht slaapt, een kort lontje hebt en altijd maar moe bent.

Tijd dus om te leren wat milder naar jezelf te zijn en wat vaker ‘goed genoeg!’ te zeggen.

Tip: lees ook de boeken van Brené Brown eens. Zij is auteur van o.a. ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’. Beiden erg leerzaam leesvoer!

Worstel jij regelmatig met perfectionisme, op je werk en privé?  Neem dan vrijblijvend contact op en ik bespreek graag met je hoe ik je kan helpen om stappen te zetten naar meer vrijheid, rust en zelfvertrouwen.

Gertrud de Witte

Over de Schrijver

Gertrud heeft een eerdere carrière gehad in het internationale bedrijfsleven, aanvankelijk als Inkoper/Product Manager in de mode en later als Brand Manager (Marketing) in gezondheidsproducten. Burn-out geraakt in haar laatste baan, ging zij op zoek naar antwoorden op de vragen: ‘Wat wil ik met mijn leven?’, ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf?’ en ‘Waar word ik nu écht gelukkig van?’. Ze zag vele andere goed opgeleide, getalenteerde mannen en vrouwen ook met deze vragen worstelen en ontdekte daarin haar passie en missie. Ze besloot het roer om te gooien en liet zich omscholen tot coach en therapeut, en later ook tot yogadocente en energy healer. In 2007 richtte ze haar eigen coachbedrijf op en sindsdien coacht ze medewerkers met hun werk-, loopbaan- en levensvragen. Gertrud streeft ernaar mensen hun passie en plezier te laten (her)vinden en ze terug in hun kracht te laten komen, zodat ze hun persoonlijke en professionele doelen kunnen verwezenlijken. Ze richt zich op professionals, ZZP-ers, ondernemers en individuen op hoger denk- en werkniveau (HBO/WO).