Hoe blijf je geloven in jouw droombaan als het tegen zit? (+wat te doen)

Blog
19 sep 2022
5 min

Gaat het lukken?

Jouw werk. Je wilt eigenlijk iets anders en je weet je niet wat je moet doen? Ben je te bang om stappen te zetten? Misschien krijg je geen steun van je omgeving. Of nog erger, je gelooft zelf niet dat je jouw droombaan daadwerkelijk kan bereiken.

Weet je, ik begrijp helemaal waar je nu staat. Ik heb ook mijn worstelingen gehad. Mijn eigen twijfels. Of als mensen zeiden: ‘Jij Kiki, jij hebt zoveel doorzettingsvermogen, jij redt het wel’. Heel aardig, dat betekent alleen niet dat ik geen obstakels ken.

Ups & downs

Ik heb het idee dat er tegenwoordig niets meer met een worsteling mag gaan. Dat het allemaal maar makkelijk moet zijn. Je mag best vechten, hard werken om iets voor elkaar te krijgen. Het leven gaat toch met ups en downs? Hoe saai zou het zijn als alles maar goed zou gaan?

Ik dacht dat, na mijn bezoek bij mijn eigen eerste coach, ‘klaar’ te zijn. Zo van: “Ik ben veranderd en nu ben ik helemaal mezelf.” Maar nee. Op een andere manier werd ik weer uitgedaagd in het leven. Van chronische pijn al 20 jaar lang, vriendinnen verliezen of ontslagen worden.

Vier manieren om in je droombaan te gaan geloven

1. Visualisatie (een nieuwe manier)

Je hebt het vast wel eens gedaan, maar het is meer de vraag hoe vaak je het doet. En doe je het wel goed? Denk eens aan je nieuwe baan. Zie je het jezelf doen? Voel je dat je je nieuwe baan aan het bereiken bent? De meeste visualisaties laten jouw droombaan helemaal halleluja zijn.

Een voorbeeld. Euh, niet realistisch toch?

Stel je visualiseert jezelf met jouw gedroomde nieuwe baan. Je zegt één keer aan mensen dat je een baan zoekt en meteen de maand er op heb je de baan. Alles is geweldig. Bedrijven wachten op jou. Jij bent de beste kandidaat voor deze baan. Je hebt nog genoeg energie om naast je gezin tientallen gesprekken te voeren. De gehele zoektocht naar de baan ging fantastisch…

Euh, niet realistisch toch?

Je komt op zo’n punt komt dat je wilt opgeven. Zie jezelf worstelen, afgewezen worden en continue ‘nee’ horen. Voel de pijn. Dat je het gevoel hebt dat je niet meer kan zoeken en sollicitaties kan versturen. Hoor wat je tegen jezelf zegt als het niet goed gaat. Zie jezelf vervolgens toch het besluit nemen dat je doorzet. Je komt dóór die worsteling. Zie de waarheid van jouw reis naar jouw nieuwe baan. Het is met worsteling en inspanning. Zie het goede, het slechte, het makkelijke, het moeilijke én de overwinning. Doe het samen met een coach.

2. Doe onderzoek

Het tweede dat we moeten doen om te blijven geloven in jouw nieuwe baan, is niet alleen het zien, voelen en horen. We moeten ook onderzoek doen. Je hebt een droom. En als het goed is heb je wat te leren om die baan te krijgen. Nieuwe vaardigheden, inzichten of wegen.

Stel je wilt meer zelfvertrouwen bij het solliciteren via LinkedIn, lees dan een boek over meer LinkedIn en solliciteren. Een boek? Ja een heel boek. Alleen een blog lezen en denken dat het genoeg is, is niet voldoende. Als je echt iets wilt bereiken moet je onderzoek doen. Je moeten weten wat er nog meer is op dit gebied. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als iemand anders dat al gedaan heeft. Gebruik hun kennis om jouw reis te begrijpen. En blijf lezen, onderzoeken en jezelf verrijken met informatie. Praat met mensen die dat bereikt hebben wat jij al bereikt hebt.

Tip voor veel vrouwen: Nu moet je niet alles gaan over analyseren, cursussen volgen, gratis informatie blijven opslurpen. Dan is het teveel denken en weinig DOEN.

Je moet dagelijks bezig zijn met je droom. We komen bij strategie 3.

3. Dromen, durven en doen. Dagelijks.

Onderzoekers zoals Abraham Maslow laten zien dat je elke dag bezig moet zijn met je droom, jouw nieuwe baan.
Neem actie die jou vooruit brengt. Onderzoek doen, visualiseren is fantastisch, maar zonder het nemen van concrete stappen blijft het een droom. Je kan elke dag iets met jouw droom doen. Iets schrijven op LinkedIn, vacatures zoeken, mensen spreken die jou kunnen helpen of koffie drinken met iemand en hem vertellen waar je naar op zoek bent. Het moet dagelijkse actie zijn. Anders zal je baan geen waarheid worden.

4. De actieve omgeving

Je hebt een omgeving nodig die jou feedback kan geven. Dat kan een coach zijn die jou 1-op-1 direct feedback geeft. Of een groep van vrienden. Ga lunchen met ze één keer per maand. Deel dan wat je aan het doen bent en vraag om constructieve feedback. Kom in beweging! Als je een plan hebt gemaakt? Vraag feedback. Je steekt daar zoveel van op.

Van wie? Mensen die het beste met je voor hebben of ergens veel verstand van hebben.

Als jouw zoektocht naar een nieuwe baan alleen maar in jouw brein zit en je doet het helemaal alleen, dan krijg je geen feedback.
Als jij het deelt met je vrienden, om feedback vraagt, dan wordt het echter. De kans op het bereiken van jouw baan is zoveel groter.

Even dit over feedback.

Het moet wel positieve en constructieve feedback en coaching zijn. Je hoeft niet alles aan te nemen. Als jij een super goede voetballer bent, dan hoe je geen feedback te accepteren van diegene die jou loopt af te zeiken. Je hebt mensen nodig die gekwalificeerd zijn om jou goede feedback te geven. Die de beste intentie met jou hebben.

Weet je wie jouw droom kan opgeven?

De enige die haar droom kan opgeven ben jij. Als je je dat realiseert, maak dan het besluit om door te zetten. Ga staan voor je droom. Ik heb ook nooit opgegeven toen ik zoveel pijn kreeg in mijn benen dat ik niet meer kon staan. Toen ik werd uitgelachen omdat ik coach ging worden. Of toen ik bekritiseerd werd op Facebook. Ik weigerde mijn droom op te geven.

Ik hoop dat jij ook weigert om je droom op te geven. Want dan ga jij ervaren wat echt persoonlijke kracht is.

Kiki Kemp

Over de Schrijver

Door het perspectief van de kandidaten te verruimen en al het aanwezige potentieel aan te boren, kan elk vraagstuk of belemmering in het leven aangepakt en opgelost worden. Zij helpt graag en werkt praktisch en doortastend. Een gedreven adviseur die kandidaten helpt te veranderen, door haar diverse opleidingen te koppelen aan haar jarenlange ervaring als levensgenieter. Veel plezier haalt zij uit het coachen van volwassenen (o.a. leerkrachten) bij het herkennen en benutten van hun eigen talenten en ambities. Ook na verlies van gezondheid en het opnieuw uitvinden van jezelf. Haar aanpak is altijd creatief, liefdevol en inspirerend. Sinds 2013 is Kiki de eigenaar van haar eigen bedrijf, dat is uitgegroeid naar een brede praktijk voor o.a. life- en loopbaancoaching.