Samen ondernemen: het netwerkbedrijf

Blog
21 okt 2022
2 min

Er zijn ondernemers die ondernemer zijn geworden omdat ze niet “onder” een baas willen werken. Ze willen hun eigen ding doen en zelf bepalen wanneer wat gebeurt en vooral HOE het gebeurt.

Ik ken ook enkele van deze ondernemers. Wat mij opvalt is dat er veel prestatiedruk bestaat. Er zit immers maar 24 uur in een dag en je kunt niet alles tegelijk doen. Als ze op vakantie willen gaan is de zaak gesloten, immers, zij zijn de zaak!

Voordelen van ondernemerschap in samenwerking

 • Krachten bundelen
  Ieder heeft zijn sterke en zijn zwakke kanten. Als je deze kanten van elkaar weet, maakt dit heel krachtig. Je geeft iedereen dan de taken waar hij of zij sterk in is. Je vult elkaar op deze manier mooi aan en wordt een krachtig, winning team! En zelf hoef je je energie niet meer te verdoen aan taken waar je niet zo sterk in bent (en die je vaak ook niet zo leuk vindt).
 • Taken verdelen
  Door het verdelen van de taken krijg je veel meer gedaan dan als je alleen werkt.
   Doordat je je nog maar op enkele taken hoeft te focussen, gaan deze bovendien sneller en vaak kwalitatief beter.
 • Brainstormen
  Voordeel van een partner is dat je met elkaar ideeën kunt uitwisselen. Vaak roept de één dan iets dat de ander weer op een idee brengt. Bovendien houd je elkaar op deze manier ook scherp.
 • Je zet elkaar aan tot actie
  Doordat je met elkaar samenwerkt, maak je afspraken die je ook moet nakomen. Als jij je taken niet doet, komt de ander immers ook niet vooruit. Ook hierin houd je elkaar scherp. Als je alleen werkt kun je nog wel dingen voor je uit schuiven.
 • Je staat samen sterk, naar binnen en naar buiten de organisatie. Van elkaar leren, samen klussen aanpakken, jezelf ontwikkelen, elkaar ontwikkelen, de totale dienstverlening verbeteren.
 • Je wordt flexibeler
  Als je één of meerdere zakenpartners hebt, kun je makkelijker eens vakantie nemen, zonder dat dit consequenties heeft voor de omzet. De onderneming draait vrolijk verder, terwijl jij je welverdiende rust kunt nemen.
 • Je versterkt het imago van de organisatie doordat samen wordt opgetrokken. Ieder lid van het netwerk is dienstverlener en ambassadeur tegelijk.