Studie- en beroepskeuze… Zelf Doen!?

Blog
25 okt 2022
3 min

Als ik terugdenk aan mijn beroepskeuze: ik wilde graag snel van school. Een vriendin van mij had een zus die in de apotheek stond, een heel onbekende wereld waar ik niets vanaf wist.

Dat wil ik ook worden, apothekersassistente. Die keuze bleek geen lang leven beschoren: een jaar na het examen stopte ik met werken in de apotheek en ging naar het kunststoffenlaboratorium van de Shell. Maar ook dat was het niet: tien jaar later testte ik geen polymeren meer maar mensen, in verband met hun beroepskeuze.

Meten en weten

Het testen in het lab vertoont overeenkomsten en verschillen met psychologische testen.

  • Er wordt bij beiden gebruik gemaakt van instrumenten: machines, vragenlijsten.
  • Ook komen er in beide soorten testen, duidelijke resultaten uit die iets zeggen over de eigenschappen, van de polymeer en van de mens.
  • Er zijn in beide gevallen deskundigen, de chemicus en de psycholoog of beroepskeuzeadviseur, die kunnen uitleggen wat die testresultaten betekenen.

Maar dan komt het verschil: De mens beslist zelf wat hij of zij met de testresultaten gaat doen, het polymeer niet.

Leer jouw eigen toekomst zelf te bepalen

Vroeger was het bij de mens wel hetzelfde als bij het polymeer: de deskundige vertelde wat je ging studeren. Bijvoorbeeld: “De conclusie is dat het beroep van apothekersassistente goed bij je past, verder leren heeft geen zin”. En als de deskundige dat zei, dan klopte dat, dan deed je dat. Nu gaat dat niet meer zo, gelukkig niet! De beroepskeuze / studiekeuzecoach is iemand die je helpt om zelf inzicht te krijgen in je sterke kanten en leerpunten, hoe je bent als persoon en welke soorten studierichtingen bij je passen. Je kiest dus zelf voor een studie of beroep. Alleen in het voorwerk voor je keuze helpt een studiekeuze psycholoog of coach je alle benodigde informatie op een rijtje te krijgen. Met hulp zie je de samenhang, de rode draad, de betekenis van de testuitslagen voor jou toekomst en jouw situatie.

Kun je kiezen zonder een studiekeuzeadviseur in te schakelen?

Natuurlijk, dat gaat voor de meeste mensen goed. Maar sommigen twijfelen, zijn onzeker over welk niveau ze aankunnen, weten niet echt wat ze willen of waar hun talenten liggen, of ze hebben al een of meer keer verkeerd gekozen en zijn afgehaakt. Dan is hulp van een adviseur aan te raden. Want je hebt al snel een jaar verloren en studieschuld opgebouwd.

Wees op tijd voor de studiekeuzecheck!

Op tijd, voor de studiekeuzecheck van 1 mei… Een goede voorbereiding is nodig voor een goede studiekeuze. Kijk naar verschillende studierichtingen op de open dagen, verdiep je in de studieprogramma’s en de beroepen waarvoor die studie je opleidt. En denk na over jezelf: wie je bent, waarin jij uniek bent. Wat wil je betekenen in de wereld en de maatschappij, wat wil je inzetten en wie wil je zijn? Kijk eens wat verder dan je eigen vriendenkring naar wat anderen doen, welk beroep ze hebben of welke studie zij volgen. Lijkt jou dat iets? Zie je jezelf gelukkig worden op die manier?