Vaar jij in je loopbaan wel de juiste koers

Blog
25 okt 2022
3 min

Onderneem je talenten!

Wat je doet in je werk maakt een belangrijk deel uit van je leven. Diep van binnen wil jij jezelf in wat je doet ook tot uitdrukking brengen… tot uitdrukking brengen wie jij bent en wat jij te bieden hebt aan de wereld en maatschappij. Het gevoel van binnenuit kan door de jaren heen diep weggestopt raken en dat gaat uiteindelijk wringen. Je plezier in werk neemt af en toch ga je maar door omdat je niet weet wat je eraan kunt doen. Tot het moment dat je ziek, oververmoeid of burn-out thuis komt te zitten. Of dat de omstandigheden als reorganisatie en ontslag je dwingen om naar je situatie en ‘wat ga ik nu doen?’ te kijken. Laat het niet zover komen! En zet je loopbaan zelf op de juiste koers.

Kinderen zijn nog als vanzelf in contact met waar ze van nature goed in zijn. In een natuurlijke flow zijn ze wie ze zijn. Zo zit mijn ene 2-lingneefje tijden lang geduldig te pielen met de loom elastiekjes voor armbandjes van zijn grote zus. Terwijl mijn andere 2-lingneefje als een Bob de Bouwer met een speelgoed schroevendraaier zijn speelgoedauto nog meer stuk maakt dan deze al was. De contouren van een bepaalde talent- en kwaliteit gerichtheid zijn op jonge leeftijd al zichtbaar.

In de opvoeding, schooltijd en latere banen raken de meeste mensen het contact met hun natuurlijke talenten kwijt. Het is echt een uitzondering dat iemand als bijvoorbeeld John Lennon, Jacques Cousteau of de Dalai Lama op jonge leeftijd al weet wat hij of zij later wil worden. En daar ook het talent voor heeft! Ons onderwijssysteem is (nog steeds) lineair eenzijdig.. en er is daarin weinig tot niets wat gericht is op het individueel afstemmen en inspelen op wat de natuurlijke talenten van het kind zijn. Dus pas jij je als kind aan en geeft stap voor stap jezelf op.

Ook later in je werk zijn de taken in je functie leidend voor wat je moet gaan doen. Terwijl het goed kan dat je voor een deel van de taken wel het talent hebt maar voor een aantal taken echt niet. Je mag dan een training of cursus gaan volgen om beter deze taken uit te kunnen gaan voeren. Het wordt misschien een ietsje beter maar je zult er nooit goed in worden omdat dit gewoonweg niet tot je talenten behoort! En daarbij verlies jij in die taken je energie en voor de organisatie ben jij in die taken niet productief.

Heb je promotie gemaakt of ben je ander werk gaan doen waarin je merkt dat je minder plezier hebt? En heb je geen idee waar dit nu aan ligt? De kans is groot dat je taken bent gaan doen die buiten jouw talenten liggen. Of je werk doet wat past bij je talenten merk je aan het volgende:
o Talenten zijn die activiteiten die je als natuurlijk en in gemak afgaan,
o Je houdt er enorm van deze activiteiten uit te voeren, je hebt veel plezier in het doen van deze activiteiten,
o Ze geven voldoening en zin aan je leven,
o Je talenten laten je sterk voelen en maken het mogelijk te excelleren in je werk.

Merk je dat je minder plezier hebt in je werk en dat je werk veel energie kost? Laat dit niet te lang duren.. Agathon ziet werk als een belangrijk onderdeel van je levensvervulling en bestemming. Het is ons talent om potentieel in mensen te zien, te ontdekken en ontwikkelen. En we ondersteunen je graag in jou ontdekking van jouw juiste koers. Zodat jij het werk doet wat bij jou past en waar je plezier in hebt. Of dit nu gaat om studiekeuze, je huidig werk aanpassen zodat dit wel goed bij je past, keuze voor ondernemerschap, een nieuwe koers na ontslag of burn out.