Wat maakt een coach ‘goed’ en hoe vind ik de juiste?

Blog
30 nov 2022
2 min

Wanneer je op zoek bent naar een coach is het voor jou belangrijk om een coach te vinden die bij je past en jou verder kan helpen. Door de enorme toename van het aantal coaches en het feit dat “coach” geen beschermd beroep is, kan een goede coach vinden een lastige opgave zijn. Want wat maakt een coach nu tot een goede coach voor jou en misschien nog belangrijker, hoe vind ik deze?

Dat coaching een effectief hulpmiddel kan zijn voor mensen die vastlopen op verschillende onderwerpen is inmiddels bewezen. Ook wijst onderzoek uit dat coaching een positieve invloed kan hebben op onder meer je prestatievermogen, mentale weerbaarheid en algemene welzijn. Het is echter lastig om het kaf van het koren te scheiden en een coach te vinden die jou op een professionele manier kan helpen jouw doelen te behalen. Het is lastig om het begrip ‘goede coach’ te definiëren. Het is in ieder geval van belang dat de coach een opleiding gevolgd heeft bij een erkend opleidingsinstituut, genoeg ervaring heeft en bekend is met psychologische basisprincipes. Er zijn talloze coachopleidingen in Nederland te vinden. Slecht een handvol daarvan is erkend door het NOBCO/NOLOC (Nederlandse orde voor beroeps- en loopbaancoaches). Het is niet zo dat een coach die erkend is door het NOBCO/NOLOC automatisch een goede coach is, maar diegene heeft in ieder geval een gedegen opleiding gevolgd en is bekend met de basisprincipes van coaching.

Naast het belang van een goede opleiding is de “klik” tussen jou en de coach een belangrijke voorspeller van een succesvol coachtraject. Dit heeft zeker niet met een gelijke persoonlijkheid te maken maar meer met een professionele verhouding gebaseerd op vertrouwen en duidelijke (werk)afspraken. Met andere woorden: jullie persoonlijkheden hoeven niet op elkaar te lijken, maar het is belangrijk dat jullie elkaar vertrouwen en respecteren. Daarnaast is het belangrijk dat jullie relatie gelijkwaardig is. Een goede coach zal hier dan ook altijd naar streven. Het doel van een coach is je te begeleiden naar het van tevoren afgesproken doel. Veelal houdt de coach jou daarvoor een spiegel voor, zodat je met dit spiegelbeeld zelf ontdekt wat je wil en kan veranderen om zo jouw doel te bereiken.

Bij Agathon werken wij uitsluitend met erkende coaches die veel ervaring hebben in het bedrijfsleven en bij overheidsinstanties. Daarnaast zijn wij als een van de weinige coaching bedrijven in Nederland ISO9001 gecertificeerd. Dit betekent dat onze volledige bedrijfsvoering is doorgelicht en dat wij werken met een kwaliteitsmanagementsysteem. Zo kunnen wij jou garanderen dat we een goede coach voor jou vinden binnen ons netwerk van aangesloten coaches.

In een adviesgesprek gaan wij samen met jou kijken welke coach het best bij jou past. Het gesprek bieden wij je gratis aan en duurt gemiddeld 25 minuten. Uit onze ervaring blijkt dat we in meer dan 95% van de gevallen we een goede match voor jou kunnen vinden.

Esther de Jong

Adviseur/ coach

Over de Schrijver

Vul het onderstaande contactformulier in en laat onze adviseur je helpen om de juiste coach te vinden!

Contactformulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Esther de Jong

Adviseur/ coach