Werk en geluk, een sprookje?

Blog
21 okt 2022
3 min

Kansen moet je leren zien!

Er was eens een koning die twee zonen had, een tweeling. Hoewel ze sprekend op elkaar leken, waren hun karakters zo verschillend als dag en nacht. De een was een gezworen pessimist, de ander een ongeneeslijke optimist.

Optimisme en pessimisme

Toen ze meerderjarig werden, besloot de koning dat het tijd was om hun ogen te openen voor de andere kant van het leven. Dat zou hij doen door middel van de geschenken die hij hun gaf.
Voor de pessimist ging hij naar de Koninklijke juwelier. “Ik wil voor hem het mooiste horloge dat er ooit is gemaakt” zei hij. “Geld speelt geen rol. Juwelen, diamanten. Goud platina – het beste. En ik wil dat het op zijn verjaardag klaar is”.
Voor de optimist ging hij naar de tuinman van het paleis. “Als hij op de ochtend van zijn verjaardag wakker wordt, wil ik dat hij aan het voeteneinde van zijn bed een enorme hoop mest ziet”.
Toen kwam de verjaardag. Vol verwachting ging hij naar zijn pessimistische zoon. Deze zat somber op zijn bed, terwijl hij een schitterend horloge vasthield. “Wat vind je van je cadeau?” vroeg de koning.
“Wel aardig” zei de pessimist. “Maar het is wel wat opzichtig. En afgezien daarvan is het echts iets om gestolen te worden, en ik kan het ook verliezen. Het kan ook stukgaan …”
De koning had genoeg gehoord en ging naar zijn zoon de optimist, die stond te dansen van plezier. Toen zijn vader binnenkwam., rende de zoon naar hem toe en omhelsde hem. “O, dank u wel, vader, dank u wel! Dat wilde ik nou juist hebben!”.
Stomverbaasd vroeg de vader aan de zoon waar hij hem voor bedankte.
“Maar vader, voor het paard!”.
Vrij naar : Izzy, J.B. (2003). The Beggar King and the Secret of Happiness: A True Story.

Werken maakt gelukkig. Volg je talent!

Een optimist kiest ervoor om dubbel gewicht aan gebeurtenissen toe te kennen, een pessimist weegt het negatieve dubbel zo zwaar.  Leuk werk heeft niets met geld te maken. Onderzoek leert: ‘Mensen met een baan zijn over het algemeen gelukkiger’. En die bevlogenheid werkt door naar collega’s en het thuisfront. Alleen, hoe vind je een baan waarin je je talent kwijt kunt?

De pessimist:
“Werk? Hmm. Is er niet. Is tijdelijk. Werken, het woord alleen al! Denk hier eens aan. Vroeg opstaan, sleur en steeds hetzelfde. Niet vrij zijn om te doen wat je wilt en te moe om na het werken nog iets te doen. Te vermijden, werk. Zo min mogelijk tijd aan besteden, hooguit noodzakelijk om in die luttele uurtjes zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat is het ware leven, toch? “

De optimist:
“Werk is één van de wegen naar geluk. Je moet het alleen niet voor het geld doen. Maar hoe kom je daar achter? Als loopbaancoach geef ik aandacht aan jouw talent. Wat het is, hoe jij dat kan ontwikkelen. Via een studie of via werk dat past. In een baan, als zelfstandige of in een combinatie van die twee. Maar ook in een stage, of als vrijwilliger.

Een natuurwet: ‘Alles wat aandacht krijgt groeit’.  (Én je kunt het niet afdwingen: gras groeit immers niet harder door er aan te trekken.)

Maak een keuze

Hoe kiezen wij ons Lot in deze turbulente tijd? Klimaatopwarming, baanverlies, een moeilijke en vaak onbetrouwbare overheid … brommen, klagen, zeuren – niet bewegen. Een risico van deze houding kan zijn, dat defaitisme doorslaat in pessimisme.  Doe het niet! Kies jouw eigen weg. Volg je talent. Praat met een loopbaancoach.